• Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Kärl

Slottshöjden, Helsingborgs stad

Kasingegranit, L 160 cm, Ø 95 cm

1/4

Foto 1: Christel Lundberg

Foto 2: Barbro Hallin

Skulpturen Kärl är placerad på Slottshöjden i Helsingborg där den ligger på landborgen i höjd med Kärnan.

Det är en naturlig plats för skulpturen eftersom formen och tillblivelsen anspelar på de romerska kärl som har hittats vid utgrävningar, i förlista båtar och på stränder. Kärl i vilka man har fraktat och förvarat matvaror i. Amfororna hade en spetsig eller rundad fot vilket gjorde att de kunde stå tätt lutande mot varandra.

Min inspiration av formen blev till när jag på en utställning såg de här kärlen på målningar av Picasso under hans klassicistiska period på 1920-talet. En serie stora ljusa målningar i olja, föreställande fantastiska voluminösa kvinnor, springandes, badandes och sittandes fridfullt med barn i famnen likt enorma förtidsvarelser i landskapet.

 

I sanden låg amforor till synes på måfå, men de gav med sin form harmoni och jämnvikt till havets vågor, sanddynerna och rörelserna hos kvinnornas kroppar. För mig var målningarna med sitt monumentala uttryck fängslande och otroligt spännande.

Med en tanke på havet och målningarnas intryck skapade jag skulpturen ”Kärl”. Och dess placering är optimal, uppsköljd från Öresund där den alltid skulle ha kunnat ligga, införlivad i det moderna offentliga rummet.

 

Text: Lone Larsen